Soalan Lazim (FAQ)

PELANGGAN BARU

Apa Itu UniFi?

UniFi ialah perkhidmatan jalur lebar oleh TM yang menggunakan gentian optik (fibre optic) untuk menyalurkan internet berkelajuan tinggi, telefon dan perkhidmatan IPTV ke premis pelanggan.

Apa Perbezaan UniFi berbanding Streamyx?

Secara ringkasnya, UniFi menggunakan teknologi terkini untuk menyalurkan internet kepada anda, iaitu menggunakan teknologi fibre (melalui pergerakan cahaya). Ini membolehkan capaian yang pantas, stabil pada kos yang lebih rendah berbanding teknologi sebelumnya iaitu Streamyx.

Streamyx bergantung kepada kabel telefon yang diperbuat daripada tembaga (copper) menggunakan bunyi. Kualiti kabel yang rendah serta pelbagai gangguan pada kabel seperti “noise” boleh mengurangkan kelajuan dan kestabilan capaian.

Sekiranya kawasan anda sudah diliputi UniFi, adalah lebih baik untuk bertukar kepada UniFi untuk lebih kepuasan. Dalam masa yang sama, pihak TM sentiasa menaiktaraf rangkaian Streamyx sedia ada kepada UniFi.

Untuk mengetahui sama ada kawasan anda sudah diliputi UniFi, sila hubungi kami di talian 018-3755580.

Adakah Alamat Saya Diliputi UniFi?

TM sentiasa menambah kawasan liputan UniFi dari semasa ke semasa. Buat masa sekarang, kebanyakan kawasan bandar dan sesetengah kawasan luar bandar sudah dilengkapi kemudahan ini. Untuk semakan alamat anda, sila isi borang SEMAKAN LIPUTAN

Rumah Saya Tidak Mempunyai Talian Telefon TM, Bolehkah Saya Melanggan UniFi?

UniFi pada dasarnya menggunakan kabel fibre optic dan tidak memerlukan talian telefon (fixed line), jadi sekiranya rumah anda tidak mempunyai talian telefon, anda masih boleh melanggan UniFi. Walaubagaimanapun, untuk UniFi Lite di sesetengah kawasan, masih memerlukan kabel telefon (SUBB/VDSL).

Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut dengan mengemukakan alamat anda untuk semakan. Kami akan memberikan khidmat nasihat yang terbaik kepada anda.

Apakah Pakej UniFi yang ada?

Pakej UniFi bergantung kepada jenis premis sama ada Kediaman atau Perniagaan.
Sila klik untuk melihat PAKEJ KEDIAMAN atau PAKEJ PERNIAGAAN

Bagi premis yang dikenalpasti sebagai premis perniagaan, pelanggan hanya boleh melanggan Pakej Perniagaan sahaja.

Apa Perbezaan UniFi dengan UniFi Lite?

UniFi Lite ditawarkan kepada pelanggan yang inginkan internet asas (basic) terutamanya kepada kawasan pinggir dan luar bandar yang tidak diliputi rangkaian fibre optic. Perbezaan utama UniFi berbanding UniFi Lite adalah kelajuan, jenis penyampaian HyppTV dan set telefon yang dibekalkan.

UniFi Lite tidak disertakan HyppTV Set Top Box, jadi pelanggan UniFi Lite hanya boleh menonton HyppTV mengguakan applikasi pada telefon, tablet, ipad, laptop dan PC sahaja. Selain itu, set telefon cordless juga tidak dibekalkan untuk pelanggan UniFi Lite semasa pemasangan. Pelanggan UniFi Lite boleh mendapatkan set telefon basic (bukan cordless) di mana-mana cawangan TMPoint berdekatan selepas 7 hari pemasangan.

Bolehkah Saya Melanggan Pakej Rumah untuk Premis Perniagaan?

Bagi pemasangan di premis perniagaan seperti kedai, pejabat dan sebagainya, pihak TM hanya membenarkan langganan pakej UniFi Biz sahaja. Ini ditentukan melalui kategori premis yang telah ditetapkan dalam sistem TM.

Sila kemukakan alamat kepada kami untuk menyemak status alamat anda, sama ada dalam kategori Perniagaan atau Kediaman.

Bolehkah Saya Melanggan Lebih Daripada 1 Akaun UniFi/Streamyx?

Anda boleh melanggan lebih daripada 1 akaun UniFi/Streamyx untuk alamat berbeza. Sekiranya anda memerlukan lebih daripada 1 akaun pada sesuatu alamat, sila hubungi kami untuk semakan dahulu.

Berapa Lama Kontrak UniFi?

Langganan minimum UniFi adalah 24 bulan. Sekiranya anda berpindah alamat, anda boleh pindahkan perkhidmatan sediada ke rumah baru tanpa sebarang penalti/denda. Anda juga mempunyai pilihan untuk menukarkan pemilik akaun kepada pihak ketiga tanpa perlu menamatkan kontrak (sambung bayar).

Bagaimana Untuk Melanggan UniFi?

Untuk melanggan UniFi, sila hubungi kami di talian 018-3755580 atau dengan mengisi borang PENDAFTARAN ONLINE .

Kami akan menghubungi anda selepas proses pendaftaran selesai. Pendaftaran berjaya sekiranya alamat pemasangan adalah dalam kawasan liputan UniFi. Anda boleh membuat semakan kawasan liputan UniFi menggunakan borang SEMAK LIPUTAN

Bila Tarikh Pemasangan Paling Awal?

Selepas anda mendaftar, pemasangan akan dilakukan dalam masa 2-7 hari bekerja. Kami akan cuba mendapatkan tarikh pemasangan paling cepat untuk anda, bergantung kepada kekosongan slot. Jadi adalah penting untuk anda mendaftar segera dengan kami.

Bolehkah Pemasangan Dilakukan Pada Hari Cuti/Waktu Malam?

Kerja-kerja pemasangan hanya boleh dijalankan pada hari berkerja (Isnin-Sabtu) dalam waktu pejabat, dibahagikan kepada 2 sesi:

  • Sesi Pagi: 9 pagi – 1 tengah hari
  • Sesi Petang: 2 petang – 6 petang

Bagi pemasangan di premis bertingkat seperti apartment/kondo/kompleks/bangunan tinggi, pemasangan adalah bergantung kepada peraturan yang ditetapkan oleh pengurusan bangunan. Untuk itu, pemasangan hanya boleh dilakukan pada hari biasa dan Sabtu (sesi pagi sahaja).

Bagi premis “landed” seperti rumah teres di Kuala Lumpur, pemasangan pada hari Ahad boleh diuruskan. Sila berhubung dengan kami sekiranya berminat.

Adakah EjenUniFi.com Mengenakan Caj untuk Pendaftaran?

Kami merupakan wakil penjual sah TM dan perkhidmatan kami adalah PERCUMA – tiada caj dikenakan untuk mendaftar.

Adakah Pemasangan UniFi Percuma?

Pemasangan Standard UniFi adalah PERCUMA.
Walaubagaimanpun, dalam sesetengah keadaan, pemasangan mungkin ditakrifkan sebagai Pemasangan Non-Standard yang akan dikenakan caj pemasangan oleh pihak kontraktor TM, contohnya pendawaian melebihi 15meter, pendawaian atas siling dan lain-lain.
Untuk memahami lebih lanjut mengenai pemasangan UniFi anda, sila rujuk video ini.

 

Bagaimana Meminda Tarikh Pemasangan UniFi?

Anda boleh memindah tarikh/sesi pemasangan UniFi dengan menghubungi talian Khidmat Pelanggan TM 100 atau +603 2241 1290 sekiranya anda membuat panggilan daripada luar negara.

Sekiranya anda ada pertanyaan lanjut berkenaan pakej UniFi, pendaftaran dan pemasangan, sila hubungi kami.

PELANGGAN SEDIA ADA

Bagaimana Untuk Menaiktaraf Daripada Streamyx kepada UniFi?

Sila hubungi kami untuk Permohonan Menaiktaraf Pakej Streamyx kepada UniFi atau sila isikan borang pendaftaran UniFi.
Tiada penalti/denda dikenakan sekiranya anda masih dalam kontrak Streamyx. Walaubagaimanapun, permohonan ini bergantung kepada ketersediaan perkhidmatan UniFi di alamat anda.

Bagaimana Mendapatkan Bantuan Teknikal?

Untuk bantuan teknikal, anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan TM 100+603 2241 1290 sekiranya membuat panggilan daripada luar negara.

Mengapa Bil Pertama Saya Mahal?

Pihak TM mengenakan caj pendahuluan (advance charge) pada bil pertama anda. Jadi, untuk bil pertama, kebiasaannya caj adalah antara 1.5 – 2x caj bulanan biasa. Selain itu, terdapat caj duti stem (stamp duty) sebanyak RM10 dikenakan pada bil pertama sahaja.

Untuk pertanyaan lanjut mengenai bil, anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan TM 100+603 2241 1290 sekiranya membuat panggilan daripada luar negara.

Bagaimana Bertanya Mengenai Bil?

Untuk pertanyaan bil, anda boleh menghubungi talian khidmat pelanggan TM 100+603 2241 1290 sekiranya membuat panggilan daripada luar negara.

Bolehkah Saya Melihat Bil Secara Online?

Boleh. Sila layari UniFi Online Customer Service (http://unifi.com.my) dan daftar buat pertama kali untuk menggunakan perkhidmatan ini.
Selain melihat bil, anda juga boleh mengemaskini profile, membuat perubahan pada langganan dan lain-lain lagi.

Bagaimanakah Untuk Membuat Bayaran Bil?

Terdapat banyak pilihan pembayaran bil anda. Antaranya:

  • TMPoint – kaunter dan kiosk/CDM
  • Online Banking
  • JomPay (http://www.jompay.com)
  • POS Malaysia
  • agensi kutipan bil yang berdaftar

 

Bagaimana Untuk Memindahkan Perkhidmatan UniFi Sedia ada?

Sila ke cawangan TM Point berhampiran untuk memohon pemindahan alamat.
Tiada caj dikenakan untuk pemindahan. Proses pemindahan mengambil masa 3 – 7 hari, bergantung kepada jadual pemasangan dan ketersediaan perkhidmatan.

Sekiranya alamat baru tidak diliputi perkhidmatan UniFi, anda boleh menamatkan langganan tanpa dikenakan penalti.
Anda akan diminta untuk mengemukakan bil eletrik atau air sebagai bukti.

Sekiranya anda ada pertanyaan lanjut berkenaan bantuan teknikal dan bil, sila hubungi talian Khidmat Pelanggan TM 100
atau +603 2241 1290 (sekiranya membuat panggilan daripada luar negara).