OK, kini anda sudah melanggan Unifi Fibre Home di rumah anda. Persoalan kini, bagaimanakah anda dan keluarga memanfaatkan sepenuhnya penggunaan Internet tanpa had seharian?

Dengan kehidupan kini bersandarkan norma baharu, kita perlu mengoptimumkan penggunaan Internet sehari-hari.

Berikut merupakan antara cadangan kami untuk anda sekeluarga:

 

1) Internet Banking

Sekiranya anda masih belum menggunakan kemudahan perbankan internet, mungkin ini merupakan masa yang baik untuk bermula.

Antara kelebihan menggunakan kemudahan ini adalah dapat menjimatkan masa selain mengurangkan interaksi sosial kerana anda tidak lagi perlu secara fizikal berada di cawangan bank.

 

2) eLearning

Pelajaran adalah satu proses sepanjang hayat dan bukannya terhenti apabila meninggalkan bangku sekolah atau universiti.

Dengan adanya internet tanpa had, anda dan ahli keluarga boleh meluangkan masa untuk belajar kemahiran atau pengetahuan baharu yang berguna.

Sebagai contoh, anda boleh belajar bagaimana membuat sesuatu secara Do-It-Yourself (DIY) di rumah atau belajar kemahiran bercucuk tanam, memasak, mempelajari bahasa dan berbagai-bagai lagi skill yang boleh dipelajari.

Terdapat banyak channel perkongsian ilmu pengetahuan dan kemahiran di Youtube, sebagai contoh: Berani Buat, Akuaponik Malaysia dan lain-lain lagi.

Selain itu, terdapat juga laman web yang menawarkan pakej-pakej untuk meningkatkan lagi pengetahuan dan kemahiran anda, seperti SkillShare, Masterclass dan sebagainya.

 

3) Berniaga Secara Online

Sesuai dengan trend dan keadaan semasa yang tidak menentu, anda boleh menggunakan internet untuk berniaga secara online.

Platform e-dagang seperti Shopee dan Lazada menawarkan peluang untuk anda berniaga dan menambahkan pendapatan anda, sama ada secara sepenuh masa atau separuh masa.

Anda juga boleh menggunakan media sosial untuk memasarkan produk dan perkhidmatan anda ke seluruh negara, bahkan seluruh dunia.

 

4) Bekerja Sambilan

Sekiranya anda tidak minat untuk berniaga, anda juga boleh bekerja secara sambilan atau secara freelance di platform-platform tertentu di Internet seperti Fiverr, UpWork, Freelancer dan bermacam-macam lagi.

Anda akan mendapat sedikit bayaran berdasarkan tugasan yang diberikan dan apabila sudah mencapai sesuatu amaun minimum, anda akan mendapat bayaran yang akan dikreditkan terus ke akaun bank anda.

Contoh pendapatan melalui laman web Fiverr.com

 

Bayangkan menbuat beberapa tugasan ringkas dan menerima sekitar 5-10USD sehari, bersamaan RM20-40 sehari atau sekitar rm500-1000 sebulan sebagai pendapatan tambahan. Sekurang-kurangnya dapat digunakan untuk membayar bil utiliti dan bil unifi anda nanti.

 

Kesimpulan

Tidak dinafikan terdapat berbagai-bagai perkara yang boleh dimanfaatkan dengan adanya internet tanpa had di rumah. Pokok pangkalnya, terpulang kepada kita sendiri untuk memanfaatkan peluang dan sumber yang ada.

Tepuk dada, tanya selera.

Selamat berinternet!