Bermula 1 Mei 2020, pihak TM memperkenalkan proses pendaftaran unifi secara contactless bagi menepati prosedur sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menerusi proses Contactless ini, ejen unifi tidak lagi perlu mendapatkan pengesahan ibujari (Biometrik) daripada para pelanggan.

Untuk tujuan pendaftaran unifi, sila ambil perhatian akan perkara-perkara seperti berikut:-

 

1. Dokumen Pengenalan Diri

Para pelanggan perlu mengemukakan dokumen digital pengenalan diri seperti salinan Kad Pengenalan (depan belakang), passport atau dokumen perniagaan yang lengkap.

Anda boleh menggunakan kamera pada telefon bimbit untuk tujuan ini.

 

2. Dokumen Sokongan

Bagi pelanggan Kediaman, sekiranya alamat pemasangan adalah berbeza dari alamat pada Kad Pengenalan anda, sila kemukakan salinan bil utiliti (bil elektrik/bil air) untuk pengesahan alamat.

 

3. Bayaran Pendahuluan (Advance Payment)

Pihak TM akan mengenakan bayaran pendahuluan (advance Payment) seperti berikut:

  • Pelanggan Individu – Warganegara … RM100
  • Pelanggan Perniagaan … RM200
  • Pelanggan Bukan Warganegara … RM500

Bayaran pendahuluan ini perlu dijelaskan dalam masa 10 hari selepas pemasangan unifi berjaya. Anda akan menerima SMS daripada TM berkenaan bayaran ini serta nombor akaun unifi anda untuk tujuan pembayaran.

Bayaran ini perlu dijelaskan kepada TM menerusi akaun unifi anda (secara online banking, kiosk TMpoint dan sebagainya) dan bukannya kepada ejen.

 

4. Pengesahan Pendaftaran

Para pelanggan juga diminta untuk mengemukakan pengesahan pendaftaran secara bertulis melalui whatsapp, email atau surat mengesahkan persetujuan untuk melanggan unifi serta bersetuju untuk menjelaskan bayaran pendahuluan.

Template pengesahan adalah seperti berikut:

TEMPLAT PENGESAHAN PENDAFTARAN unifi

Customer Name :
Contact Number :
Email Address :
Installation Address
Billing Address :
Package to be subscribed :
Preferred Installation Date :

Term & Condition:
✅ I hereby consent to subscribed the service with subscription contract of 24 months.
✅ I have read, understand and agree to be bound by the Terms & Condition of service.
✅ I agree to pay advance payment within 10 days after installation complete
✅ I hereby consent TM representative to proceed and process my order. Kindly notify me if there is any issues pertaining to my request.

Kami merupakan Penjual Sah TM (TM Authorised Reseller) sejak tahun 2005 dengan pengalaman luas mengendalikan pendaftaran UniFi dan Streamyx. Sekiranya anda ingin melanggan UniFi atau Streamyx di rumah atau untuk perniagaan anda, sila hubungi kami untuk perkhidmatan pantas. Anda boleh mendaftar secara online di laman web ini atau menghubungi kami melalui whatsapp 018-37.555.80. Perkhidmatan kami adalah percuma. Tidak perlu bersusahdan bersesak untuk melanggan, kami akan menghantar wakil (runner) kami untuk urusan pengesahan biometrik (imbasan ibujari). Jimat masa dan petrol/toll!

Sepanjang tempoh PKP ini, pihak TM akan berusaha untuk menjalankan pemasangan unifi seperti biasa, mengikut kebenaran oleh pihak berkuasa. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat sedikit kelewatan terutamanya bagi kawasan-kawasan tertentu. Kami memohon maaf atas kesulitan yang timbul.

 

Sekiranya anda berminat untuk melanggan unifi Kediaman atau Perniagaan anda sepanjang tempoh PKP/PKPB ini, sila hubungi kami untuk proses pendaftaran.

Call/Whatsapp: 018-3755580