Wi-Fi 6 merupakan generasi keenam standard Wi-Fi yang digunakan di seluruh dunia. Teknologi Wi-Fi secara amnya dikawal oleh sebuah badan standard yang mengkelaskan teknologi Wi-Fi terkini sebagai Wi-Fi 6 yang menggunapakai standard IEEE 802.11ax.

Wi-Fi 6 akan hadir pada tahun ini dengan menjanjikan kepantasan rangkaian yang lebih tinggi. Namun, seperti semua teknologi baharu seperti 5G juga, Wi-Fi 6 hanya akan mencapai penggunaan optimum bermula tahun hadapan apabila lebih banyak peranti menyokong standard baharu ini.

Berapakah Kepantasan Wi-Fi 6?

Mengikut ujian yang telah dijalankan, Wi-Fi 6 dijangka akan memberikan kepantasan 30% lebih laju berbanding Wi-Fi 5, dengan kelajuan teori sepantas 10Gbps.

Namun, kepantasan bukanlah segalanya yang ditawarkan oleh standard baharu teknologi Wi-Fi ini.

Standard Wi-Fi 6 berupaya menyokong lebih banyak peranti bersesuaian dengan kemajuan dalam bidang IoT, Smart Home dan sebagainya. Peranti Wi-Fi 6 juga berupaya mengguna tenaga dengan lebih efisien berbanding sebelumnya.

 

Bila Wi-Fi 6 Akan Mula Beroperasi?

Sebenarnya teknologi terkini sekarang sudah mula menyokong penggunaan Wi-Fi 6 dengan pelbagai pengeluar router sudah mula mengeluarkan model terbaharu mereka berdasarkan standard Wi-Fi 6. 

Anda boleh melihat laman web pembelian online seperti Lazada dan Shopee, sudah banyak model router 801.22ax yang dipasarkan. Namun harga router Wi-Fi 6 masih agak mahal berbanding router biasa.

Dari segi peranti yang menyokong piawaian Wi-Fi 6 pula, sudah ada beberapa peranti flagship seperti Samsung Galaxy Note 10 yang menyertakan standard 802.11ax.

 

Wi-Fi 6 vs 5G

Perkembangan teknologi terkini menjelang tahun 2020 ini sangat mengujakan dengan teknologi baharu seperti Wi-Fi 6 dan 5G. 

Kita sebagai pengguna perlulah bersedia untuk kedua-dua teknologi baharu yang akan menjelma tidak lama lagi.