unifi TV atau sebelum ini dikenali sebagai HyppTV merupakan salah satu kelebihan unifi. Melalui unifi TV, pelanggan dapat menonton pelbagai saluran TV menarik dalam kualiti HD tanpa gangguan cuaca. Apa yang diperlukan adalah akaun unifi TV dan sambungan internet.

Sebenarnya pelbagai cara untuk menonton siaran unifi TV, bergantung kepada pakej yang anda langgan.

unifi TV Media Box (Set Top Box) Huawei Android Box unifi HypTV free

unifi Home TV Bundle

Ini merupakan pilihan pakej terbaik untuk menonton siaran unifi TV kerana anda mempunyai banyak pilihan. Dengan TV Media Box (juga dikenali sebagai Set Top Box) yang diberikan, anda boleh menonton pada kaca TV di rumah anda serta melalui applikasi PlayTV di mana-mana jua.

unifi TV Media Box hanya dibekalkan kepada pelanggan yang memilih pakej TV Bundle sahaja, jadi sekiranya anda bercadang untuk mendapatkan unifi TV, sila pilih pakej yang betul untuk mengelakkan kekeliruan dan kesulitan. Anda boleh berbincang dangan kami untuk mengesyorkan pakej yang terbaik untuk keperluan anda sekeluarga.

Selain menonton pada TV, anda juga boleh menggunakan peranti mudah alih seperti smartphone, laptop, tablet dll untuk menonton saluran kegemaran anda dengan menggunakan unifi Play TV.

Pelanggan unifi Home TV Bundle biasanya disertakan dengan pakej unifi TV Ultimate Pack yang mengandungi lebih daripada 60 saluran termasuk Fox Movies, Fox Sports, Natgeo dan berbagai-bagai lagi. 

unifi PlayTV

unifi PlayTV adalah satu applikasi mudah alih yang membolehkan anda menonton siaran unifi TV menggunakan peranti seperti smartphone, tablet, laptop dan sebagainya.

Sekiranya anda melanggan pakej unifi Home Basic (tanpa TV Box), ini merupakan satu-satunya cara untuk menonton siaran unifi TV kerana anda tidak dibekalkan dengan TV Media Box unifi.

Selain itu, sekiranya anda mempunyai Media box lain (seperti Android Box), anda boleh mencuba untuk install app PlayTV di box anda dengan memuatturun fail apk yang bersesuaian. Walaubagaimanapun, pengalaman penggunaan app tersebut mungkin sedikit terbatas kerana applikasi tersebut sebenarnya adalah untuk peranti mudah alih.

Jadi, sekiranya anda ingin menikmati pengalaman menonton unifi TV yang terbaik, kami biasanya akan mengesyorkan pakej unifi Home TV Bundle yang didatangkan dengan TV Media Box.

 

unifi TV Biz

Pelanggan unifi Biz (Perniagaan) juga sebenarnya boleh melanggan saluran unifi TV untuk restoran, kedai atau pejabat anda, secara add-on dalam pakej unifi Biz anda.

Walaubagaimanapun, pakej unifi TV untuk perniagaan adalah berbeza dengan unifi TV untuk rumah – bermula pada harga RM90/bulan untuk beberapa pilihan channel.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan unifi TV Biz untuk perniagaan anda, sila hubungi kami untuk maklumat lanjut mengenai tawaran pakej. 

Soalan Lazim (FAQ)

Bagaimana menonton saluran unifi TV pada skrin TV?

Anda memerlukan unifi TV Media Box untuk menonton pada skrin TV.

Bagaimana untuk Mendapatkan unifi TV Box?

unifi TV Box dibekalkan oleh TM semasa pemasangan unifi anda, bergantung kepada pakej unifi yang anda langgan. 

Anda layak mendapat unifi TV Box sekiranya anda melanggan pakej unifi Home TV Bundle berikut:

  • unifi Home VDSL 30Mbps RM139/bulan
  • unifi Home 100Mbps RM159/bulan
  • unifi Home 300Mbps RM199/bulan

Sekiranya anda melanggan pakej basic, maka anda tidak akan menerima TV Box.

Apakah Saluran/Channel yang Dapat dengan unifi TV?

Terdapat pelbagai pilihan saluran yang ditawarkan oleh unifi TV bergantung kepada pakej yang anda langgan.

Sekiranya anda melanggan mana-mana pakej unifi Home TV Bundle, anda akan dapat unifi TV Ultimate Pack yang mengandungi lebih dari 60 saluran termasuk Fox Movies, Fox Sports, NatGeo, Aljazeera dan berbagai-bagai lagi.

Bagaimana mendapatkan akaun unifi PlayTV?

PlayTV menawarkan 14 saluran percuma seperti TV1, TV2, TV3 dll kepada semua. Anda cuma perlu mendaftar sahaja melalui applikasi Play TV.

Sekiranya anda pelanggan unifi, anda boleh mengakses lebih banyak saluran premium dengan menggunakan login ID yang dibekalkan oleh pihak TM.

Biasanya login ID dan password ini dibekalkan melalui SMS sejurus selepas pemasangan unifi anda berjaya. Anda juga boleh menghubungi Khidmat Pelanggan TM untuk mendapatkan login ID & password ini.

Bagaimana menonton unifi TV pada komputer/laptop?

Sekiranya anda mempunyai akaun unifi PlayTV, anda boleh ke laman web unifi TV untuk menonton.

Bagaimana menonton unifi TV pada smartphone/tablet?

Sekiranya anda mempunyai akaun unifi PlayTV, anda boleh memasang applikasi Play TV pada peranti anda.

   

 

Saya langgan pakej Basic tanpa TV Box, bolehkah saya dapatkan TV Box?

Maaf. Anda tidak akan dapat TV Box kerana anda telah melanggan pakej tanpa TV Box. Oleh itu, penting untuk memilih pakej yang betul semasa pendaftaran untuk mengelakkan kekeliruan dan kesulitan.

Saya ada mengubah kedudukan Router/TV Box, kini tidak dapat menonton.

Anda perlu menyambungkan unifi TV Box anda ke Router menggunakan kabel LAN.

Sila pastikan port yang digunakan pada belakang router kerana port ini sudah ditetapkan (kebiasaanya sama ada LAN 1 atau LAN 4).

Saya sudah lama melanggan unifi, tetapi masih menggunakan HyppTV Box warna silver.

HyypTV Box yang berwarna silver merupakan model lama yang masih boleh digunakan. Anda boleh memohon untuk penggantian dengan TM tetapi akan dikenakan caj atau dipanjangkan kontrak.

Ataupun, anda boleh melanggan pakej baharu unifi dan menerima peralatan unifi yang serba baharu termasuk Wifi Router dan TV Media box baharu. Sila hubungi kami untuk pertanyaan lanjut.

Mengapa saya tidak dapat menonton saluran Fox Movies?

Fox Movies, Fox Action Movies, Fox Family Movies dan beberapa saluran premium lain hanya ditawarkan dalam unifi TV Ultimate Pack. 

Sekiranya anda melanggan pakej unifi TV Home Bundle, saluran Fox Movies ini tersedia dalam pek unifi TV Ultimate Pack.

Sekiranya anda melanggan pakej Basic (tanpa TV Box), anda tidak akan dapat menonton saluran Fox Movies.

Saya sudah membeli TV Box unifi, tetapi tidak dapat menonton.

unifi TV Box hanya dibekalkan kepada pelanggan yang layak sahaja. Sekiranya anda membeli unifi TV Box sendiri (melalui Mudah/Carousell dll), anda perlu menghubungi pihak TM untuk membuat tetapan pada server TM.

Walau bagaimanapun, anda mungkin gagal berbuat demikian kerana semakan akan dilakukan oleh pihak TM.

Saya ada beli TV Media Box, bolehkah saya menonton saluran unifi TV?

Anda boleh memasang app PlayTV For Tablet pada TV media box anda untuk membolehkan anda menonton saluran unifi TV.

Walau bagaimanapun, pengalaman menonton anda mungkin agak janggal kerana app berkenaan sebenarnya ditujukan untuk penggunaan pada tablet, bukannya pada TV.

Saya ada beli Android Box, kenapa siaran TV sangkut-sangkut?

Anda perlu faham bahawa penggunaan android Box anda applikasi 3rd party yang diragui adalah berisiko tinggi selain mungkin melanggar undang-undang. 

Anda mungkin boleh didakwa dibawah Akta Komunikasi & Multimedia Malaysia sekiranya anda mempunyai peranti yang tidak berlesen atau menonton kandungan yang tidak dilesenkan.