Select Page

Salah satu masalah lazim menggunakan WiFi di rumah atau pejabat adalah terdapat ruang di mana signal WiFi adalah lemah. Ini adalah biasa kerana sambungan tanpa wayar menggunakan frekuensi wireless sebagai medium penghubung. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kekuatan dan kestabilan WiFi seperti kedudukan router, jarak, halangan seperti dinding serta kesesakan.

Cara paling mudah untuk meningkatkan sedikit keupayaan rangkaian WiFi anda adalah dengan mengubah kedudukan router. Pastikan router diletakkan di tempat yang paling tengah dengan paling kurang halangan dinding. Jarak router daripada dinding juga sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi router. Seboleh-bolehnya, kekalkan jarak sekurang-kurangnya 50cm daripada dinding.

Namun, untuk rumah atau pejabat yang agak besar, jarak daripada router ke ruangan lain agak jauh. Sebagai contoh, router diletakkan di ruang tamu manakala bilik tidur di tingkat atas. Sudah pasti terdapat jarak dan halangan lantai konkrit di antara kedua-dua aras rumah.

Di sini lah produk WiFi Range Extender atau Repeater berupaya membantu menguatkan signal bagi meningkatkan keupayaan signal WiFi. Dengan meletakkan Wifi Extender di ruangan tangga, anda boleh menyambungkan signal daripada ruang tamu ke tingkat atas rumah. Ia bertindak seumpama satu jambatan untuk menarik signal daripada router (network utama) dan menyalurkan ke ruangan lain (extendend network).

Bagaimana Menetapkan WiFi Range Extender Baru Anda?

Penggunaan Wifi Extender adalah sangat mudah. Cara paling mudah menetapkan WiFi extender anda adalah dengan menggunakan butang WPS pada kedua-dua router dan extender. Tekan butang WPS pada router, kemudian tekan butang WPS pada extender. Kedua-duanya akan berkomunikasi sesama sendiri dan anda akan menikmati rangkuman wifi yang lebih luas di rumah anda.

Kaedah di atas hanya boleh dilakukan sekiranya router anda mempunyai butang WPS. Sekiranya tiada, anda boleh menetapkan extender anda menggunakan laptop atau smartphone. Mudah sahaja, cuma sambungkan laptop atau smartphone anda ke wifi sementara yang dijana oleh extender ini. Kemudian pilih WiFi rumah dan masukkan password wifi sedia ada. Sekiranya perlukan penjelasan lanjut, terdapat manual ringkas dalam setiap produk extender tersebut. Atau google sahaja panduan di Youtube seperti di bawah.

Mudah kan? Tak perlu lagi bersungut tentang masalah WiFi yang lemah. Cuba lah sendiri dah alami hasilnya.
Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Lagi Tips…

Manfaatkan Penggunaan Internet Anda

OK, kini anda sudah melanggan Unifi Fibre Home di rumah anda. Persoalan kini, bagaimanakah anda dan keluarga memanfaatkan sepenuhnya penggunaan Internet tanpa had seharian? Dengan kehidupan kini bersandarkan norma baharu, kita perlu mengoptimumkan penggunaan Internet...

read more

Nikmati Lebih Nilai dengan RM5 sehari!

Nikmati Lebih Nilai Dengan unifi Home TV Bundle, anda dan keluarga dapat menikmati lebih nilai dengan penggunaan internet tanpa had (unlimited) serta lebih 70 saluran TV menarik untuk tontonan sekeluarga! Bayangkan keriangan sekeluarga menonton pelbagai saluran...

read more

Pendaftaran unifi Contactless Sepanjang PKP

Bermula 1 Mei 2020, pihak TM memperkenalkan proses pendaftaran unifi secara contactless bagi menepati prosedur sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Menerusi proses Contactless ini, ejen unifi tidak lagi perlu mendapatkan pengesahan ibujari (Biometrik) daripada...

read more