Select Page

Wifi Router Unifi DIR-615 Slow? Tips Ini Mungkin Berguna

Bagi anda yang menggunakan router D-Link DIR-615, mungkin ada kalanya anda menghadapi beberapa masalah berkaitan WiFi, seperti sering terputus, sukar untuk dihubungkan ke peranti lain, ataupun kelajuan internet yang sangat perlahan berbanding menggunakan kabel biasa.

Masalah-masalah tersebut boleh diatasi dengan melalui beberapa langkah yang mudah, sekaligus mengembalikan rangkaian internet yang laju ke peranti anda menggunakan WiFi melalui router berkenaan.
Untuk membetulkan masalah berkenaan, terlebih dahulu anda kena log masuk ke router UniFi anda. Anda boleh lakukannya dengan ke URL http://192.168.1.1 atau http://192.168.0.1.
Anda boleh log masuk dengan menggunakan nama pengguna admin atau operator dan kata laluan h566UniFi.
Seterusnya klik pada Advanced.
Pada halaman Advanced, klik pada Advanced Wireless.
Ubah Wireless Mode daripada 802.11n/g/b kepada 802.11g/b.
Sekiranya anda ingin menggunakan 802.11n, maka tukarkan bandwidth kepada 20Mhz sahaja
Router beroperasi dengan lebih stabil apabila menggunakan 802.11g/b. Ia dilihat tiada impak ke atas kelajuan internet melainkan anda menggunakan UniFi 20Mbps.
Seterusnya, mulakan semula router anda. Cuba sambungkan peranti anda ke sambungan WiFi dari router berkenaan, dan sambungan rangkaian anda akan lebih stabil berbanding sebelumnya.
Sumber: AMANZ
Untuk pendaftaran dan pemasangan Unifi dan Streamyx di kawasan anda,
sila hubungi 018-3755580 (WHATSAPP)

Pendaftaran, pemasangan dan modem/router adalah percuma.
Pendaftaran mudah melalui whatsapp/email, tidak perlu ke tmpoint, beratur panjang atau menghadapi kesesakan traffic jam dan masalah parking. Pendaftaran siap dalam beberapa jam sahaja.
Pemasangan sepantas 2 hari selepas pendaftaran berjaya.

SMS/Whatsapp UNIFI <NAMA> & <ALAMAT> ke 018-3755580
Kami merupakan Penjual Sah TM (TM Authorised Reseller) sejak tahun 2005 dengan pengalaman luas mengendalikan pendaftaran UniFi dan Streamyx. Sekiranya anda ingin melanggan UniFi atau Streamyx di rumah atau untuk perniagaan anda, sila hubungi kami untuk perkhidmatan pantas. Anda boleh mendaftar secara online di laman web ini atau menghubungi kami melalui whatsapp 018-37.555.80. Perkhidmatan kami adalah percuma. Tidak perlu bersusahdan bersesak untuk melanggan, kami akan menghantar wakil (runner) kami untuk urusan pengesahan biometrik (imbasan ibujari). Jimat masa dan petrol/toll!